Çocukla Geziyorum

Bir Dönemin En Görkemlisi: Ani Harabeleri

ani-harabe

Bir Dönemin En Görkemlisi: Ani Harabeleri

Son yıllarda GAP turu, Doğu Ekspresi turları ve Anadolu turları özellikle gezginler ve turistler için çok popüler olmaya başladı. Hal böyle olunca ülkemizin en önemli eserleri de bilmeyenler, görmeyenler ve merak edenler için yeniden bilinir ve merak edilir oldu. Bunlar arasında benim de dikkatimi çeken bir yer var ki, özellikle sömestre tatilinde ya da soğukta gitmek istemeyenler için baharda mutlaka görülmesi gereken bir rota: Ani Harabeleri.

Yüzyıllar boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan ve birçok savaşın da tanığı olan Ani, bir dönem bölgedeki en önemli merkezlerden biriydi. 1001 tane kilisenin olduğu yer olarak anılan bu yerde bugün yapacağınız Kars turu ile 40 kilise, şapel ve anıt mezar görebilirsiniz.

kars-ani

 

Ani Harabeleri Nerede?

Türkiye’nin kış aylarındaki en soğuk ili olan Kars’a 48 kilometre uzaklıkta olan Ani, Türkiye – Ermenistan sınırına yakın Arpaçay Nehri eteklerinde konumlanmış durumda. Ermeni Bagratuni Hanedanlığı döneminde önemli bir kültür merkezi ve güç bölgesi olan bu yer, bugün Unesco’nun da geçici Dünya Mirasları listesinde bulunuyor. Dileğimiz kalıcı olması. Bu zamana kadar birçok deprem ve savaş gören Ani kenti, 2011 yılından beri de kazı ve restorasyon çalışmaları ile ayakta tutuluyor.

ani-harabe-eski

Görkemli Mimari

Ani kentini çevreleyen surların iç tarafında Osmanlı’dan Bizans’a, Gürcüler’den Selçuklu’ya birçok döneme ve medeniyete ait kalıntıları görmek mümkün. İpek Yolu üzerinde kurulmuş olması Ani’yi, dönemindeki en zengin şehirlerden biri yaptı ve son derece önemli bir noktaya gelmesini sağladı. 1319 depreminde ağır hasar gören ve sonrasında savaşlarla tahrip edilen Ani, uzunca bir dönem birçok insanı da barındırmış. Eski tarihi dönemde Ani’nin nüfusunun 100 bini geçtiği tahmin ediliyor ve en parlak dönemini de bu zaman içinde yaşadığı söyleniyor.

Kilise bir dönem 19 kemeri ve eşsiz dizayndaki kubbesi ile tam bir mimari harikasıymış. Yörenin ünlü kızıl ve kahverengi volkanik bazalt taşlarıyla yapılan kilisenin kalıntıları günümüzde iskele yardımıyla ayakta kalıyor ve içinde İsa’nın gerildiği çarmıhın küçük bir parçasının bulunduğu da söyleniyor.

Çıkacağınız Ani turu sırasında ilginizi çekecek ve aklınıza yer edinecek birçok kalıntı ve eser göreceksiniz. Bunlardan biri de, Ani kiliselerinin çevresinde bulunan ve tarihçilerin Ani’den öncesine dayandırdığı mezarlar ve kiliseler olacak. 20. yüzyılın başlarında bu bölgede insanların yaşadığı da söylenenler arasında.

ani-harabeleri

Paylaşın: