ZEUGMA (Belkıs ) – Gaziantep’in Nizip İlçesi’nin doğusunda, Fırat Nehri kenarında 20 bin dönümlük bir arazi üzerinde, Antakya’dan Çin’e uzanan İpek Yolu’nun geçtiği, önemli ticaret potansiyeli olan antik bir şehir. Bugün Birecik barajının su tutma işlemi ile 1/5 i sular altında kalacak.
Henüz çalışmaların devam ettiği alanı görmek isterseniz, belli bir noktaya kadar araçlarla gidip, daha sonra kazı alanına kadar atlı faytonvari arabalar sizi taşıyor. Fazla görecek bir şey kalmamış olmasına rağmen orijinal bir İpek yolu şehrini görmek güzel olabilir.
RUMKALE – Birecik Baraj Gölü’nün faaliyete geçmesi ile üç tarafı sularla çevrili bir yarımada görünümünde olan Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın kesiştiği, yüksek kayalıklarla örülü bir tepe üzerinde konumlanmış. 3500 m2 alana yayılan kalede, kilise ve manastır yapı kalıntıları var. 8m genişliğinde ve 100 m derinliğinde kayaların oyulması ile oluşturulmuş helezonik merdiven ve Fırat nehrine kadar inen su kuyusu da bulunmakta.
KUMLA VAPURU – Her Pazar saat 12.00 de Zeugma’dan harekete geçen gemi, Zeugma – Rumkale arasında tur yapıyor. Yaklaşık altı saatlik bir gezi süresince Kamışlı kaya mezarları, Halfeti, Gümüşgün ve Esenköy köyleri de görülebiliyor.
YESEMEK – Gaziantep’in Islahiye ilçesinin 19km.güneydoğusunda yer alan bölge M.Ö. 2000-8 yıllarında yakındoğunun en büyük taş ocağı ve mermer işleme atölyesi olarak kullanılmış.
KARKAMIŞ – Fırat’ın batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde ,Yakındoğu arkeolojisinin en önemli ören yerlerinden biri. Kadeş savaşının ve tarihin ilk yazılı anlaşması olan Kadeş anlaşmasının yapıldığı yer olan Karkamış’ın tarih boyunca önemi, Mezopotamya-Anadolu ve kuzey Suriye memleketleri arasındaki kervan yollarının kavşak noktasında bulunmasından ileri gelmekte. Dünya tarihinde ilk kez atlı arabaların savaş aracı olarak kullanıldığı ve tarihin ilk yazılı anlaşması olan Kadeş antlaşmasının Karkamış bölgesinde olması bu kentin dönemindeki önemini gösteriyor. Sınır nedeni ile mayınlı bölgelerin temizlenmesi sonucu Türkiye’nin ikinci Efes’i olacağı söyleniyor.
DÜLÜKBABA ORMANLARI – Hafta içi spor, hafta sonu mangal keyfi için Anteplilerce kullanılan Türkiye’nin en büyük insan yapımı şehir ormanı. İçerisinde bulunan Dülük kaya mezarları da görülebilir.
gaziantep-gaziantep-yemek-kulturu/
gaziantep-cocuklar-icin-gaziantep