Çocukla Geziyorum

CERCİS MURAT KONAĞI – Ataşehir

İstanbul’da, 3-4 aylık kuzu bulmak zor olsa da, Cercis Murat Konağı’ndaki kuzuların tadı, ilk fırsatta Mardin’e gitme isteği yaratıyor.

Ataşehir’deki Cercis Murat Konağını ziyaret etmemiz gerektiğinde, ilk olarak ‘’cercis’’in ne demek olduğunu merak ettik. Büyük eziyetlerle şehit edilmiş bir peygamber olan ‘’Cercis’’,  Tüfekçioğlu ailesi için 1888 ‘de Mardin’de inşa edilen, bu ailenin Mardin’den ayrılması üzerine, 1956-1977 yılında konağın mülkiyetinin geçtiği , bugün konağın anıldığı Murat Dilmener’in adı ile birlikte, konağa yakıştırılan bir sıfat.

Mardin’in mistik havasıyla bütünleşmiş, etkileyici  19. yüzyıl motifleri olan taş işlemeleriyle Cercis Murat Konağı, tarihi ve turistik bir mekan olması nedeniyle, adeta  bir müze niteliğinde, bugün  pek çok kişinin ziyaret ettiği bir mekan olarak Mardin için önem taşıyor. Geleneksel Mardin mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu konağın, aynı adı ile İstanbul’da uzun zamandır hizmet veren Cercis Murat Konağı ‘nı, Ataşehir’de taşındığı yeni yerinde ziyaret ediyoruz.

Sadece Mardin  fotoğraflarını kullanmanın haricinde, bölgenin karakterini yansıtan bir dekorasyona gidilmemiş olsa da, kebapçı zihniyetinden uzak, şık ve nezih bir ortam hazırlanmış. Belli ki ,mekanın vurgulayıcı olmasına ihtiyaç duyulmadan , mutfağın gücüne güvenilmiş.

Bakır kepçelerin içine yerleştirilerek, ortadaki çömlek yoğurdun etrafına sıralanmış  10 çeşit meze büyük bakır sini içerisinde sunuluyor başlangıç olarak. Tebbuli, tebbel, muammara, kiremfum, megbus gibi yörenin egzotik mezelerinin yer aldığı tabak, bir görsel şölen olmasının yanı sıra, lezzette de kusur etmiyor.

Mezelerin yanında, isteyene, bakır kazan içerisinde getirilerek, kepçelerle doldurmak sureti ile Suryani şarabı ikram ediliyor. Bakır maşrapalarda içtiğiniz zaman son derece mistik bir etki bırakan bu taze şarap, mezelerle de et yemekleri ile de uyumlu hafif bir aromaya sahip.

Cercis Murat Konağı’nın ana mönüsünde yer alan yemekler, yöresel kimliklerini ön plana çıkarmakla birlikte Mardin mutfağına baharatların ne derece hakim olduğunun da sinyallerini veriyor. Tarçın, Kişniş, Mahlep, Zencefil, Yeni Bahar, Sumak, Pul Biber ve badem , “Mardin Mutfağı” ‘na zenginlik katan malzemeler.

Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yeni bahar) ilginç yemeklerden bazıları.

Gaziantep mutfak kültüründe ,çoğunlukla koyun etinin terbiyelenerek doğrudan doğruya kömürde pişirilmesi olan ‘’kebap’’ kültüründen farklı olarak , Mardin mutfağında  yemekler , baharat ,meyve ve sebzelerle harmanlanarak değişik pişirme teknikleri kullanılıyor ve ‘’kuzu’’ Mardin mutfağının temelini oluşturuyor. Cercis Murat Konağı’nda , misafirlerin tercihlerine hitap edecek her çeşit ızgara seçeneği düşünülmüş olsa da, geleneksel Mardin mutfağında beyaz ete rağbet yok.

Seçtiğimiz kuzu kaburga dolması, tam pişirilmesi gereken kıvamda geliyor ve doğru pişirilmiş bir but dolmasında olması gerektiği gibi ,garsonun bir iki bıçak darbesi ile kemiğinden ayrılıveriyor.Yemeğin hakkını vermesi için, kuzunun 3-4 aylık olması ve odun fırınında ağır ağır pişmesi gerekiyor.

Tatlı olarak denediğimiz Gaziantep’in katmer’ini daha kıvamlı ama lezzetli, künefeyi ise Hatay’ı aratmayacak kadar başarılı buluyoruz. Kurutulmuş domates , krema ve dondurma karışımından yapılmış domates tatlısı ise, farklı bir soluk arayanlar için.

Çocuklu aileler için de çok iyi düzenlenmiş geniş bir oyun parkı bulunan Cercis Murat Konağı-Ataşehir’de ,yerel mutfakları denerken karşılaşılabilecek en büyük sorun olan, alışık olmadığımız yemeklerin verdiği mideyi rahatsız etme durumunun yaşanmaması,  kullanılan yağın ve malzemelerin kalitesini ifade ettiği gibi, kendi adımıza da  minnettar olduğumuz bir konu oluyor.

Yemek çeşitliliği, özgün karakterin başarılı sunumu  ve lezzet  ile Cercis Murat Konağı- Ataşehir, bizde, ilk fırsatta Mardin’i ziyaret etme isteği yaratıyor.

www.cercismurat.com

Behiye Işın – Nisan 2012

Paylaşın: