Yurdumuzda ilk kez 1914 yılında, Haliç’te bir marangoz atölyesinde yapılan çok sayıda kayak hayvan sırtında Erzurum’a taşınmış ve Kafkas cephesinde kayakçı er yetiştirmek üzere Erzurum’da açılan kurslarda 30 kayakçı yetiştirilmiştir.
1 Ocak 1933 yılında ise ,Galatasaray Lisesinden bir grup öğretmen ilk kez Uludağ’da kayak yaparak bu sporun Türkiye’de öncülüğünü yapmışlardır.
1934 yılından sonra karlı bölgelerdeki Halkevleri aracılığıyla ,kayak sporu yurt düzeyinde yayılmaya başlamıştır. 1939 yılında kuruluş hazırlıkları tamamlanarak “Dağcılık ve Kış Sporları””adı altında, ilk kurulan federasyonlardan biri olma vasfı ile , Türkiye Kayak Federasyonu kurulmuştur.
Türkiye ,yaz -kış üzerinde kar eksik olmayan yüksek dağlarıyla ve bu dağlarda kurulan kayak tesisleriyle önemli bir kış turizmi merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye genelinde doğudan batıya, kuzeyden güneye her yörede kayak tesisleri bulunur.
Türkiyedeki kayak merkezleri : BURSA/Uludağ ,ERZURUM/Palandöken, KAYSERİ/Erciyes,KARS /Sarıkamış,BOLU/Kartalkaya,KASTAMONU/Ilgaz,ISPARTA/Davraz,BİTLİS/Merkez,AĞRI/Budi,BİNGÖL/Yolaçtı Kurucadağ,ERZİNCAN/Bolkar,GÜMÜŞHANE/Zigana,ANKARA/Elmadağ,ANTALYA/Saklıkent,İZMİR/Bozdağ,ARTVİN,AKSARAY/Hasandağ,BAYBURT/Kopdağı,SAMSUN/Ladik-Akdağ,KOCAELİ/Kartepe
Kayak merkezleri ile ilgili detaylı bilgiler , Türkiye Kayak Federasyonu’nun resmi web sitesinden temin edinilebilir. www.kayak.org.tr
Kar kalınlıkları hakkında son güncel durum, Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğünün web sitesinden ; www.dmi.gov.tr/sondurum/kar-kalinliklari.aspx
Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyadaki kayak merkezleri ile ilgili güncel bilgiler ise ayrıca; www.snow-forecast.com sitesinden izlenebilmektedir.
Kaynak : www.kayak.org.tr