Çocukla Geziyorum

Mavi Yolculuk – TÜRKİYE

Mavi Yolculuk – Mavi Tur

Mavi Yolculuk, Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu tarafından literatüre kazandırıldığı kabul edilen ve günümüzde özellikle turizmde kullanılan bir terimdir. İsmin kaynağı, Azra Erhat’ın ilk olarak 1957’de, daha sonra daha kapsamlı tarzda 1962 ve 1979’da yayınlanan aynı adlı kitaplarıdır.

1950’li yıllarda bu tanınmış hümanist aydınların keşif ve huzur dolu olarak gerçekleştirdikleri tekne gezileri, bu tarihten sonra alternatif bir tatil konsepti olarak gelişmiştir. 1980 li yıllara kadar kendi teknesine sahip  azınlık bir grup tarafından yapılan Mavi Yolculuk, bu tarihten sonra  gelişen turizm sektörü olmaya başlamıştır.

Günümüzde, kiralık tekneler ile 5 – 15 günlük süreçte, sahil şeridinde belirli bir rota izlenerek , genellikle 18-41 metrelik gulet tipi ahşap teknelerle yapılır . Mavi yolculuk güzergâhının ağırlıklı bölümünü, Bodrum ile Antalya arasındaki Ege ve Akdeniz koyları oluşturur.

Başlangıç noktası Ayvalık’ tan Antalya‘ya kadar genişlemiştir. Yoğun olarak kullanılan çıkış noktaları Ayvalık, Foça, Çeşme, Kuşadası, Didim,Bodrum, Gökova, Datça, Marmaris, Göcek, Fethiye, Antalya’dır.

“Mavi yolcu olmak ne demektir, diye sorarsanız, bu bir bilinç işidir, derim. Bu bilinç, insana bir ayrıcalık, bir üstünlük duygusu verir, ama mavi yolcuyu çevresinden ayırmaz; tam tersine bir çeşit sağtöre aşılayarak, bu ülküyü başkalarına da benimsetme hevesini verir. Bir mavi yolcu için en büyük başarı, kendisi bir mavi yolculuk düzenleyebilmek ve arkadaşlarına bir mavi gezi serüveni yaşatmaktır.”

Azra Erhat

Kaynak : www.tr.wikipedia.org

mavitur-temmuz-2009

Paylaşın: