Çocukla Geziyorum

Zeugma Mozaik Müzesi – TÜRKİYE Gaziantep

zeugma mozaik müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi – TÜRKİYE Gaziantep

9 Eylül 2011 tarihinde açılan Gaziantep Mozaik Müzesi, 1450 m2 mozaik ile Tunus Bardo Müzesi’nden, ‘’ dünyanın en büyük mozaik müzesi’’sıfatını devr almıştır. 80 yıllık kazı birikiminin sonucu olan proje tamamlandığında, mozaik koleksiyonunun 2500 m2’ye ulaşması planlanmaktadır.

140 m2 duvar resmi, 4Roma Dönemi Çeşmesi, 20 sütun, 4 kireçtaşından yapılmış heykel, tunç Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar da  restorasyonu yapılarak sergiye konmuştur. Müzede sergilenen mozaiklerin renk armonisi Tunus’takilerden fazladır. Tunus mozaiklerinde 9 renk armonisine karşılık, Zeugma’daki mozaiklerde 13 renk armonisi vardır. Mozaikler, özelliklerini yitirmemeleri için özel sistemlerle korunmaktadır.

Dünyada benzeri olmayan yeni bir yöntem ile Zeugma Mozaik Müzesi’nde, define talanı ile eksik olan 2 bin yıllık mozaiklerin parçaları, sanal ortamda ışık oyunları ile tamamlanmakta, böylece ziyaretçiler mozaikleri tam olarak görebilmektedirler. Zeugma Mozaik Müzesi’nin birçok bölümünde eski eser kaçakçıları ve define avcılarının mozaiklere verdikleri zararın boyutları vurgulanmış ve gelen ziyaretçilerin bu konudaki duyarlılıklarının arttırılması
amaçlanmıştır.

Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde yer alan Zeugma antik kentinde, 1998 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, ‘’Çingene Kızı’’ mozaiğindeki kişinin, Yunan Tanrıçası Gaia olduğu sanılmaktadır. Ancak, saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeni ile ‘’Çingene Kızı’’ olarak yakıştırılmış ve antik kentten çıkarılan mozaiklerin simgesi haline gelmiştir. Gözlerinin her yöne bakma özelliği, farklı bir teknik kullanılarak oluşturulmuştur  ve ‘’Çingene Kızı’’ndan yüzlerce yıl sonra Leonardo da Vinci’de, Mona Lisa tablosunda aynı tekniği kullanmıştır.

Zeugma’da çıkarılan en önemli buluntulardan biri de Roma dönemi’ ne ait, 1.50m boyunda, bronz bir Mars heykelidir. Mars Roma’da, bereketi ve gücü simgeleyen önemli bir tanrıdır. Mars’ın en önemli özelliği, elinde tuttuğu mızrağıdır. Ancak, müzedeki heykel, bir elinde mızrağını tutarken, diğer eli ile de çiçek sunmaktadır. Mars, bulunduğu şehir gibi, gerektiğinde savaşmasını bilen ama barışı isteyen, sanatçı bir ruhu temsil etmektedir.

Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi,  Mozaik Müzesi, Sergi ve Konferans Merkezi ve Arkeoloji Müzesi olmak üzere üç ana yapıdan oluşmaktadır. 100 araçlık kapalı
otopark kapasitesi mevcuttur. Ziyarete açıldığı ilk gün, 3000 ziyaretçi ağırlayan müzenin hedefi ,senede iki milyon ziyaretçiye ulaşmaktır.

Kaynak : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi,Hayat ve Şehir Dergisi,Sayı:7

www.muzelerkenti.com

gaziantep-zeugma-muzesiyeni-tatlar

 

 

Paylaşın: