Çocukla Geziyorum

KAYAK – Ocak,Şubat 2011 TÜRKİYE

kış kolaj 

Mutlaka çık        : Mutlaka kayak merkezi olan bir dağa çık.

Mutlaka yap      : Mutlaka kayak yap.

Mutlaka dene    : Snowboard yapmayı mutlaka dene.

Mutlaka kay      : Mutlaka kızakla kay.

Mutlaka iç           : Bir şöminenin önünde sıcak şarap mutlaka iç.

Mutlaka dök      : Sahlebinin üstüne mutlaka tarçın dök.

Mutlaka ye         : Karın soğuğunu hissederken mangalda pişmiş bir

                                       sucuk ekmek mutlaka ye.

Mutlaka hisset : Gökyüzünün sonsuz mavi fonunda dağların

                                       asaletini mutlaka yüreğinde hisset.

 

Son yıllarda, dikkat çeken bir artışla, ailelerin çocuklarına kayak öğretme gayreti hasıl oldu.Bu duruma etken olarak yenilenen kayak merkezleri ile gelişen kış turizmi sektörü ve gelir düzeyinin artması ile harcama olanaklarının artmış olması gösterilebilir.

Gençliğimizde sadece Uludağ bilinir idi. Bazı Türk filmlerinde ailenin kızının yada oğlunun zenginliğinin vurgulanması için illaki Uludağ’da kayak yaptığı sahneler serpiştirilirdi senaryoya.

Gerçek hayatta da durum çok farklı değildi. Ancak üniversite yıllarımızda yani 80’li yılların sonu 90’lı yılların başında gidebildiğimiz Uludağ, bir fenomendi. Bilenlerden kulak dolgunluğu ile kaymayı düşe kalka öğrenebilmiştik ve o zamanlar  çok iyi kayanlar, hakikaten maddi olarak rahat ailelerin çocukları idi.

Artık merkezlerin çoğalması, malzeme seçeneklerinin artması, rekabet sonucu fiyatların daha ulaşılabilir düzeylere gelmesi, spora olan bilincin gelişmesi ve o dönemdeki gençleri oluşturan artık anne baba olmuş ebeveynlerin kendi yaptıkları yada yapamadıkları bu keyifli sporu çocuklarında yaşama hevesi ile ciddi bir kayak yapan çocuklar nüfusumuz oluşmuş durumda.

Bizde, bu furyadan arada nasipleniyor olsak da, bizim amacımız biraz daha farklı. Elbetteki çocukların keyif aldıkları sürece ve imkanlar elverdiği boyutta her türlü sporu yapmalarını, en azından denemelerini teşvik ediyoruz. Ama çocukların kayak öğrenmesini desteklemekteki birincil sebebimiz, başka dağları keşfedebilmeye vesile yaratmak.

Dağlar, dünya üzerinde bir başka güzellik, bir başka nimet ve farklı yaşamların bir başka yüzü. Yazın deniz kenarında olmak, denizde yaşamak nasıl farklı bir  boyutsa, kışın karlarla kaplı dağlara çıkmak, sonsuz gibi görünen  beyazlığın zarafetine hayran olmak, özellikle bizim gibi artık şehirde kar göremeyenler için az bulunan nadir bir güzellik. Böyle görkemli güzellikler yaratılmışsa eğer, bizde gidip görelim, doya doya keyfini sürelim diyoruz…

kartepe-ocak-2011

uludag-subat-2011

kartalkaya-subat-2009

 

kayak-turkiye

KAYAK İÇİN TAVSİYELER  

  • Öncelikle kayak sporu, her spor gibi riskleri olan, maliyetli bir spor, bunu bilerek başlamak gerek.
  • Çocuk istemediği ve hazır olmadığı sürece yaptırmaya zorlanamayacak kadar zahmetli olduğu da bilinmeli.
  • Çocuklar için kemik gelişimi gerçekleştiği zaman, yani 6-7 yaş başlamaya uygun deniyorsa da aslında, komut aldığı ve aldığı komutun bilincinde olarak uygulayabildiği zaman, başlama zamanı.Üst yaş limiti ise yok.( Örn.biz )
  • Hem yetişkinler için, hem de çocuklar için, önce malzemeleri kiralayarak, iyi günde kötü günde, her türlü hava koşulunda, bu sporu yapmaktan zevk alınıp alınmayacağı test edilmeli.Tipi  ve soğukta tepeye çıkıp kaymaya çalışmak, soğuğa dayanamayanlar için acı verici olabiliyor.
  • Evet sevdim diyenler için, yetişkinlerin  malzemeyi satın alması, çocuklar için ise kiralamak en ekonomik çözüm. Yetişkinler için daimi kiralamak uzun vadede stresli oluyor, çünkü çıkamadığınız hava koşulunda boşuna kira parası ödeniyor, malzeme sizin olunca böyle bir stres yok. Ancak çocuklar sürekli fiziksel olarak geliştiklerinden kiralamak  doğru seçenek.
  • Çocuklar çok çabuk öğreniyor ve yere yakın oldukları için düşmek, kalkmak, hakim olmak çok kolay .
  • Ancak her çocuğun bilinç yaşı önemli. Çocuk ne yaptığının bilincinde değilse, kendi malzemelerine sahip olamıyorsa, en azından kayağını dahi toplamayı beceremiyorsa, kaydırmaya çalışmak sadece ebeveynler için artı bir yük. Çocuğum kayacak diye, ebeveyn onun, mont, atkı, eldiven, gözlük, kask, ayakkabı, baton, kayak v.s. gibi malzemelerini toplayıp derleyen malzemeci durumunda olarak kendine artı iş çıkarmış olmaktan öteye gidemiyor.
  • Snowboard ; sürekli olarak ortalarda bir yerlerde oturarak yada paldır küldür yuvarlanarak görüldükleri için snowboardcular  hakkında pek iyi bir fikir edinilemiyor ve durma, çarpma ve düşme konusunda da daha riskli bir grup olarak görülüyorlar. Ancak simgelediği aykırı, asi ve başkaldıran tarzı gençlere daha fazla özgürlükçü bir yapı sunduğundan oldukça popüler.( denemek istermiyim, kesinlikle evet )
  • Kendi gözlemlerimize göre, en kalifiye hocaların Kartalkaya’da bulunduğu, ama Kartepe’deki hocalarında özellikle çocuklara karşı  sevecen oldukları  söylenebilir. Uludağdakiler için, tavsiye edilen isim bulmak en iyisi.
  • www.snow-forecast.com, sitesinden dünyadaki tüm kayak merkezlerinin durumlarını izlemek mümkün.
  • Türkiye’deki kar kalınlığı verileri sadece Uludağ’da meteoroloji tarafından yapılıyor, diğer bölgelerde oteller ölçüyor.
  • Kar kalınlığı verilerinde, bildirilen rakamın pist kalınlığı olmadığını bilmek gerek. Yol kenarlarına yığılan karları mı ölçüyorlar acaba diye düşündüğüm ve nereden ölçüm yaptıklarını keşfedemediğim bu kar kalınlığı meselesinde, 1.00 m dendiğinde pistlerde ancak 20-30 cm. kar bulunuyor. Yani, bol karda kaymak isteniyorsa kar kalınlığı ölçümünün 1.50 m ve üstünde olmasına dikkat edilmeli.
  • Yeni Teknolojideki malzemeler kırık riskini azaltıyor olsa da, gereksiz risklere girilmeyecek bir spor kayak. Hız ve hakimiyet söz konusu, ikisi de bir anda artıp bir anda azalabiliyor.
  • Keyfine varınca da bırakması zor olan bir spor kayak. Her tarafınız ağrımasına rağmen son bir tur için daha kendinizi kandırmanız çok kolay oluyor. Belli bir yaştan sonra ise farkına varamayıp son turları bitiremeyenler için, yanlarında mutlaka ağrı kesici, kas gevşetici hap ve jel bulundurmaları denenmiş bir tavsiye.

Paylaşın: